top of page
  • Obrázek autoraBc. Lukáš Frič

How-To: JIZVA (fyzická)

Každý z nás k nějaké jizvě přijdeme. . .

Malá, velká, po úrazu, po operaci, po kožním onemocnění - je to jedno.


Jizva v tkáni nemá jen estetickou stránku (barva, tvar, velikost, vystoupnutí/vpadnutí...) ale hlavně funkční stránku!


Jizva, tedy přirozený způsob hojení tkáně, není jen vnější zálěžitost, ale i vnitřní. Ovlivňuje nejen kůži a podkoží, ale i svalovinu, vnitřní orgány, cirkulaci krve, ale zejména:

  • elasticitu, mobilitu, výkonostní out-put a aktivitu svalstva

  • propriocepci a funkci CNS (o tom více jindy 😊)

Jak vidíte na obrázku, jizva se nehojí jako původní tkáň, tedy po vrstvách, ale "napříč tkání" a je schopná udělat přepážku, která ovlivňuje výše zmíněné faktory.



Na co si dát pozor?

Jizvu nevystavujte slunci, dokud nebude zhojená! UV záření a novotvorba tkáně může způsobit změnu barvy, která se bude upravovat v horizontu měsíců.


Kdy s jizvou začít pracovat?

S jizvou začínáme pracovat co nejdříve. Lze pracovat už od dne, kdy odpadne strup či od dne operace, ale obecné doporučení je: když jsou stehy venku.


Do té doby doporučuji mazat čistým, nesoleným sádlem, třezalkovým olejem či speciálním gelem. Stejně tak, dokud se tvoří strupy. V této fázi již můžeme začít technikami na uvolnění jizvy, ale platí zlaté pravidlo JIZVU NEROZTAHOVAT!


Jak s jizvou pracovat?

S jizvou pracujte nejprve na sucho, kdy ji různými směry protahujeme.

Techniky se suchou jizvou:

  • Technika "C" - použijte 3 prsty, kdy 2 tlačí jedním směrem a 1 mezi nimi opačným směrem. Cílem je zkroutit jizvu do tvaru C a takto ji držte alespoň 20s. Následně prsty posuňte o kousek níže a opakujte.

  • Technika "S" -použijte 2 prsty, kdy 1 tlačí jedním směrem a 1 opačným směrem. Cílem je zkroutit jizvu do tvaru S a takto ji držte alespoň 20s. Následně prsty posuňte o kousek níže a opakujte.

  • Vytáhnutí jizvy - jizvu uchopte mezi 2 prsty a snažte se ji vytáhnout od tuhého podkladu, případně s ní lehce tahat na stranu tam a zpět. Pracujte takto alespoň 20s. Následně prsty posuňte o kousek níže a opakujte.

  • Pružení jizvy - na jizvu položte prst či 2, dle velikosti, a rytmicky do ní tlačte, jako by bylo cílem posunout jizvu i s okolní kůží. Pracujte takto alespoň 20s. Následně prsty posuňte o kousek níže a opakujte.

  • Podhmátnutí jizvy - zejména u velkých jizev, na velkých svalových partiích či oblasti břicha. Snažte se prsty dostat do hloubky a propracovat tak i hlubší vrstvy.

Techniky po namazání jizvy: jakékoli techniky masáže, které Vás napadnou. Například opisování kroužků vedle jizvy či na jizvě. Opisování ležatých osmiček, přejíždění zleva doprava apod.



Nezapomeňme na jizvu také tlačit a nebo se snažit „dostat pod jizvu“. Důvodem mohou být srůsty a fibrýnová vlákna, která často jizvu stahují, způsobují bolesti a tuhost.


POZOR - jizva se může stát takto aktivní i měsíce po jejím "získání".



bottom of page