top of page
  • Obrázek autoraBc. Lukáš Frič

Publikace "bakalářky" na svazovém webu!

Dočkal jsem se sice malého, přesto krásného úspěchu!


Moje bakalářská práce byla vyvěšena na svazovém webu Taekwon-Do. Už pár let se tomuto sportu už věnuji a snad díky svým zkušenostem, možná i trenérské licenci, jsem zkrátka zkusil využít toto korejské bojové umění k léčbě zad.


Ptáte se, jak to vnímám? Nedávno se mě přesně na tohle ptali . . .

A co jsem na to řekl?


“"Je to pěkné. Sice ten sport miluji, ale nevěřil jsem, že by výsledky mohli vyjít tak pěkně. Rozebíral jsem ji i s Mgr.Martinem Svitkem, skvělým fyzioterapeutem z Prahy. Spíš než jako úspěch to vnímám jako odrazový můstek. Teprv to vám ukáže co je ještě potřeba zjistit, co je potřeba u pacentů sledovat, jak pracovat, kde jsou jaké spojitosti a tak."

Dostala se ke mě i neoficiální zpráva, že v budoucnu by mohla být práce publikována i v odborné literatuře. To zatím ale nemůžu říct s jistotou.


Malá ochutnávka z článku:


„Teda mě bolí záda...“ Tak tuto větu, nebo její alternativy, dnes slýcháme čím dál tím častěji a od stále mladších jedinců. Vybavujete si ale, kolikrát jste ji slyšeli na tréninku taekwonda? Za mne musím říct, že ji zas tak často neslyším, a to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem svou bakalářskou práci postavil na taekwondu.


Zajímalo mne, jak pravidelné cvičení taekwonda ovlivňuje bolestivost a také jestli nějakým způsobem upravuje pohybové stereotypy, zjednodušeně tedy to, jak stojíme, děláme dřep, údery v narani sogi a tak dále.


Celý článek najdete ZDE!


bottom of page